Reparatie en revisie van piano’s en vleugels

Uw piano of vleugel in ambachtelijke handen

Werkplaats overzicht kCox Pianoservice is gespecialiseerd in het vakkundig repareren, reviseren en restaureren van piano’s en vleugels. Daarbij wordt het instrument aan alle kanten grondig aangepakt met gebruik van de modernste technieken. Wij vervangen (voorzover nodig): de hamers, de dempers, de snaren, het klavierbeleg en zelfs de zangbodem. Versleten of vergaan leer en vilt maken plaats voor nieuw leer en vilt. Daar komt uitsluitend nieuw materiaal van topkwaliteit aan te pas. Het instrument krijgt meestal nieuwe hamerkoppen. De keuze daarvan hangt af van de toon die u het liefst hoort: donker-romantisch of krachtig, helder en briljant.

Klanklichaam

Snaren, stemblok, zangbodewerkplaats frame1km, kammen, rast en pantserraam zijn onderdelen van het akoestische deel van de piano. Snaren kunnen een tijd mee, maar niet eeuwig. Ze zijn gelukkig goed te vervangen. De bassnaren worden heel nauwkeurig met het allerbeste koper omsponnen. De zangbodem wordt met origineel zangbodemhout (Fichte of Spruce) gespied om hem weer de juiste welving te geven. Een goede zangbodem kan meer dan honderd jaar meegaan, afhankelijk van de omstandigheden. Maar als hij gebreken vertoont en de piano of vleugel een bijzonder instrument is, kan het de moeite waard zijn om de zangbodem te vervangen. Dit is zeer precies werk dat veel ambachtelijke kennis en vaardigheid vergt. Bluthner zangbodemWij betrekken zangbodems van de firma E. Ciresa in Noord-Italië, een bedrijf dat wereldberoemd is om zijn zangbodems voor piano’s en vleugels en klankkasten voor violen en cello’s. Ciresa maakt een nieuwe zangbodem aan de hand van specificaties van ons; vervolgens bouwen wij hem heel zorgvuldig in de piano in.

Mechaniek

Als u een toets van uw piano of vleugel indrukt, komt er een gecompliceerd mechaniek in beweging dat ervoor zorgt dat er een hamer tegen een snaar slaat. Bij een revisie pakken we dat mechaniek compleet aan om ervoor te zorgen dat alles weer soepel loopt. Veel onderdeledemperlijmen 1kn worden gerepareerd of vervangen. De speelaard van uw instrument dient over het hele klavier heel gelijkmatig te zijn. In uw spel moet ook een enorm bereik aan dynamiek mogelijk zijn, van fluisterzacht spel tot keihard forte. Daarom moet het mechaniek in de piano perfect gereguleerd zijn. Dat neemt een belangrijke plaats in de revisie van het instrument in.
Reguleren pianomechaniek. Alle toetsen moeten even diep spelen, volgens de norm (9,5-10,5 mm). De hamer wordt gelijk in werking gezet als de toets wordt ingedrukt (opstoterlucht). De dempers moeten tegelijk van de snaren komen als het rechterpedaal wordt ingetrapt. Ook reguleren we de afstand van de hamer tot de snaar (de stijghoogte), het moment waarop de hamer op eigen kracht de laatste paar millimeters naar de snaar aflegt (afval), en de plek waar de hamers na een aanslag gevangen worden (vangerstand).

Klavier

kwellen1kDe vilten invoeringen in de toetsen slijten met de jaren. Als de toetsen daardoor te veel speling krijgen, is het hoog tijd om de invoeringen van nieuw invoerlaken te voorzien.  Klavierbeleg vernieuwen. De houten toetsen zijn belegd met ebbenhout of kunststof (zwarte toetsen) of met galaliet, celluloid, ivoor, been of moderne kunststof (witte toetsen). Als het ivoorbeleg van het klavier voor een deel is versleten, kunnen we dat nog goed herstellen met beleg van oude piano’s. Maar als het geheel versleten is, gebruiken wij een vervanger, Tharan. Dat is ontwikkeld door de Duitse firma Kluge, die klavieren voor alle topmerken maakt. Tharan is een keramisch materiaal dat bijzonder prettig aanvoelt en er ook heel mooi uitziet.

Meubelafwerking

Rik Cox politoeren meubelOok het meubel pakt Cox Pianoservice aan. Of het nu om noten, eiken, mahonie of palissander gaat, uw piano of vleugel krijgt weer haar oorspronkelijke kwaliteit en uitstraling. Mogelijk wilt u uw piano of vleugel laten politoeren om haar weer in oorspronkelijke staat te brengen. Ook dan bent u bij ons aan het goede adres, want wij beheersen dat eeuwenoude ambacht en geven uw instrument graag weer zijn oorspronkelijke uitstraling. 

Eindregulatie, stemmen en intoneren

Als alles in het instrument is gemonteerd en als mechaniek, klavier en pedalen correct zijn afgeregeld, gaan we de hamerkoppen intoneren. De hamerkoppen zijn namelijk gemodelleerd en opnieuw bevilt of er zijn nieuwe hamerkoppen gemonteerd; daardoor is het toonkarakter veranderd. Enkele tonen klinken bijvoorbeeld te hard of te scherp, of het karakter moet in zijn geheel milder of juist helderder worden. Dat is een kwestie van smaak,  Intonerenmaar ook van de akoestiek van de ruimte waarin de piano staat. rik reguleren1kDaarom gebeurt de eindintonatie, het aanpassen van de ‘kleur’ van de toon, bij u thuis. De servicestemming (na aflevering van het gereviseerde instrument) is een combinatie van stemmen, bijregelen van het mechaniek en intoneren van de hamerkoppen.

Schade door vocht en droogte

Nederland heeft een behoorlijk vochtig klimaat. In vochtige perioden kan er zelfs schimmelvorming in de piano ontstaan en snaren kunnen gaan roesten. Centrale verwarming, vloerverwarming en dergelijke verdrijven het vocht wel, maar dat leidt ’s winters juist weer tot zeer grote droogte, wat niet goed is voor uw piano of vleugel. Op de lange duur kunnen houten onderdelen in het instrument zelfs scheuren gaan vertonen. Met name de zangbodem kan daar ernstig onder lijden.
Deze schade is grotendeels te voorkomen met de juiste apparatuur, zoals het Piano Life Saver systeem. Mocht er toch nog schade ontstaan, dan kan Cox Pianoservice die altijd herstellen.

Garantie

Uiteraard bieden wij een uitstekende garantie op alle instrumenten die wij reviseren. Tijdens de revisie kunt u een ruilpiano krijgen, zodat u ‘gewoon’ door kunt blijven spelen.Jill ontstnarend 1k

Een erkend leerbedrijf

Uw piano of vleugel is bij Cox Pianoservice in vakbekwame handen. Wij bezitten namelijk de certificaten Erkend Praktijkopleider en Erkend Leerbedrijf. Deze certificaten worden uitsluitend toegekend aan pianobedrijven die aan kwalitatief hoogstaande criteria voldoen op het gebied van opleiding, ervaring en outillage.
In 2008 ontvingen we de prijs voor Beste Leerbedrijf!

Leerlingen van de opleiding tot pianotechnicus mogen bij ons stage lopen om de kneepjes van het vak te leren. Wij gaan regelmatig naar workshops en internationale beurzen en bezoeken ook pianofabrieken. Op die manier blijven wij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de pianowereld. Een leerling die bij ons stage loopt, maakt niet alleen kennis met ambachtelijke vaardigheden, maar ook met de laatste ontwikkelingen in de pianotechniek.

Meer weten?