Pianotechniek-avond woensdag 19 okt.

Pianotechniek-avond

Pianotechniek-avond in Cultuurhuis Garenspinnerij

Een piano is opgebouwd uit vele componenten en is daarmee een gecompliceerd stukje techniek. Veel pianisten hebben geen idee wat er allemaal gebeurt in het instrument. Laat staan dat ze proberen de piano te stemmen!

Op 19 oktober zullen Milo Schekkerman en Rik Cox van Cox Pianoservice een en ander uit de doeken doen. De avond is voor alle geïnteresseerden, maar vooral voor pianisten. Maakt niet uit of je beginner bent of gevorderd. Het is echt heel interessant!

 

Wat komt er zoal aan de orde?

Waar komt de klank vandaan en wat is belangrijk voor een mooie klank?
Zangbodem, kammen, gietijzeren pantserraam en niet te vergeten de snaren. Zonder deze onderdelen geen goede klank. Maar alles wat er tussen de vingertoppen van de pianist en de hamers zit is net zo belangrijk voor een mooie klank.

Wat is een mooie klank?  Is daar een definitie voor? (Nee dus…)

Waarom speelt de ene piano zwaar, terwijl een andere heel licht en precies aanvoelt? Appels en peren… Een klein, oud pianootje vergelijken met een nieuwe concertvleugel; vergelijkingen gaan heel vaak mank!

Waarom moet een piano worden gestemd en hoe wat doet de stemmer eigenlijk? Dat is nu precies wat we je op deze avond gaan uitleggen!

Is er meer onderhoud aan een piano nodig dan alleen stemmen? (Ja…) We werken niet met flipovers en verwacht geen gladde powerpointpresentatie. Nee, we laten alles gewoon zien en horen. Met een beetje geluk kunnen we je nog even een stemhamer geven zodat je kan voelen wat er gebeurt als je de spanning van ca. 70 kg iets verhoogt of verlaagt…

Je kunt je (kosteloos) aanmelden voor deze avond via info@cultuurhuisgarenspinnerij.nl